Soulzangeres Aretha Franklin overleden op 76-jarige leeftijd

Soulzangeres Aretha Franklin is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Detroit. Dat heeft haar manager bekendgemaakt. De ‘Queen of Soul’ leed sinds 2010 aan kanker.

Aretha Franklin werd in 1942 geboren in Memphis. Haar vader was de succesvolle baptist C.L. Franklin, die bevriend was muzikanten als Nat King Cole en Sam Cooke. Haar vader haalde de verlegen Aretha over om te zingen in de kerk. Ze ging op haar veertiende van school en begon te toeren met haar vader, die overal in Amerika preken gaf met muzikale omlijsting.

Op haar 18e besloot ze het op eigen kracht te proberen en reisde af naar New-York, waar ze een platencontract bij Columbia in de wacht sleepte. Haar eerste album Aretha: With The Ray Bryant Combo (1961) was geen groot succes, maar zes jaar later kwam haar doorbraak met de soulhit I Never Loved A Man The Way I Love You. De hits volgden elkaar vanaf dat moment in snel tempo op, waaronder klassiekers als A Natural Woman, Think en Chain of Fools. Haar versie van R-E-S-P-E-C-T uit 1967 werd een strijdlied voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en voorvechters voor vrouwenemancipatie.

Aretha Franklin groeide uit tot een van de best verkopende vrouwelijke artiesten wereldwijd, met ruim 75 miljoen verkochte platen. Ze maakte indruk in de film The Blues Brothers (1980) en werd in 1987 als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2012 werd Aretha opgenomen in The Gospel Music Hall of Fame. In 2014 bracht ze haar 38ste album uit, Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics. Ze won tijdens haar loopbaan onder meer 18 Grammy’s. Popblad Rolling Stone bestempelde haar als de beste zangeres aller tijden. In 2017 ging ze wegens gezondheidsproblemen met pensioen.

I say a little prayer

Bekijk het SATB arrangement van ‘I say a little prayer’ in de Koormuziek.NL webwinkel.

Haar familie laat in een verklaring weten te rouwen om het verlies van ‘de matriarch en de rots van de familie.’ “We zijn diep geraakt door het ongelooflijke aantal steunbetuigingen van vrienden, supporters en fans van over de hele wereld. Bedankt voor het medeleven en de gebeden.”

Geniet van de prachtige muziek die Aretha Franklin ons heeft nagelaten.

Bron: © Entertainment Business News