Tore W. Aas en de musical ‘Messiah’ – “Deze liedjes zijn een getuigenis”

Dirigent Tore W. Aas schrijft al decennia lang liedjes en staat al net zo lang voor ‘zijn’ Oslo Gospel Choir. Zijn nieuwste werk is echter speciaal voor hem; zijn eerste echte musical. En waar kan die anders over gaan dan over het leven van Jezus? Het verhaal achter ‘Messiah’.

“Ik had altijd al de ambitie om ooit met het Oslo Gospel Choir een musical uit te voeren” vertelt Tore. “Maar dit project kwam eigenlijk op een bijzondere manier in een stroomversnelling. Ik heb een kleindochter voor wie ik achter de piano een liedje ging zingen toen ze huilde. Het liedje wat ter plekke ontstond, was ‘Don’t You Cry’. Achteraf zei ik tegen mijn vrouw: ‘dit klinkt als een lied voor een musical!’ Het werd het begin van een reeks.”

Uiteindelijk is ‘Messiah’ een ambitieus project geworden. Het is een musical dat het leven van Jezus vertelt; van Zijn geboorte tot aan Zijn hemelvaart. Dit verhaal krijgt ‘live’ vorm door een verteller en meer dan 20 nieuwe liedjes over verschillende momenten uit het leven van Jezus, de mensen die getuige waren van Zijn werken en Zijn boodschap en gelijkenissen.

‘Messiah’ is, in haar uitgebreide vorm, een musical met maar liefst 28 liedjes, verspreid over 12 delen. “In elk deel belicht ik een aspect uit Jezus’ leven” vertelt Tore. “Zo is er een deel over de verschillende namen en kenmerken die mensen hem toedichten, zoals ‘I Am The Bread Of Life’ en ‘Living Water’. Er is een hoofdstuk over Zijn gelijkenissen, waarvan ik die van de Verloren Zoon en de Barmhartige Samaritaan heb gekozen. En ik koos bepaalde wonderen en tekenen uit. De musical eindigt met ‘Hallelujah! Christ is Risen’. Voor mij was dat van wezenlijk belang. Een bekende musical als ‘Jesus Christ Superstar’ eindigt met de kruisiging. Ik wilde Zijn opstanding en hemelvaart benadrukken; wie Jezus wil kennen, moet weten dat Hij leeft.”

Een verteller schetst het verhaal tussendoor. ‘Messiah’ is zo opgezet, dat het door koren zelf ook in verkorte vorm (met minder liedjes) uitgevoerd kan worden. “Niet iedereen is in staat om zoveel liedjes aan te leren. We willen dit een zo breed mogelijk draagvlak geven zodat iedereen het voor zichzelf ‘op maat’ kan gebruiken.”

Voor Tore is ‘Messiah’, na alles wat hij met zijn koor al gedaan heeft, bijzonder. “We zingen met het Oslo Gospel Choir al 28 jaar over Jezus. Nu ik zelf ook ouder ben geworden, is de vraag wat ik nalaat met de muziek, steeds belangrijker voor me geworden. Ik vond de tijd daarom rijp om des te meer te wijzen op de belangrijkste persoon uit de geschiedenis: de Messias. Deze liedjes vormen als het ware een getuigenis van mij en het Oslo Gospel Choir. Het is onze droom dat we met het concert een voorbeeld kunnen geven dat door veel koren gevolgd mag worden.”

In de webshop vindt je alle producten van ‘The Messiah’