‘Laat mij jouw stem zijn’ – Zingen tegen onrecht

Een lied kan ontroeren, inzicht geven en iemand in actie doen komen. En soms… doet een lied het allemaal ineen. Zoals ‘Laat mij jouw stem zijn’. Reni Krijgsman schreef het met haar man Elisa, die de muziek voor zijn rekening nam. Dit is het verhaal achter een muzikale oproep tegen onrecht.

“Elisa en ik zijn meerdere keren met Compassion op reis geweest” vertelt Reni over de oorsprong van ‘Laat mij jouw stem zijn’. “Daar hebben we verschillende situaties gezien die je meeneemt; die je opslaat in je hoofd. We hebben daar ook wel andere liedjes over geschreven. Op een bepaald moment zaten we echter met iemand van Compassion aan tafel om te zien, wat we meer konden doen tegen dat onrecht, waar met name kinderen onder lijden. Toen ontstond het idee om samen met koren een speciale concertenserie met koren te doen met de naam ‘Open Armen’ en daarin samen te werken met Koormuziek.nl. Elisa en ik werken vaker samen met koren en dat bevalt ons goed. Met die concerten kwam ook het idee om er een speciaal lied voor te schrijven. De naam van de optredens drukt uit hoe wij die kinderen omarmen. Het lied drukt dezelfde gedachte, maar met iets andere woorden uit.”

Alle begin is moeilijk, maar achter ‘Laat mij jouw stem zijn’ zat genoeg inspiratie om die stap eenvoudig te laten zijn. “Ik ging nadenken: Wat willen we met die avonden met koren bereiken? Wat vind ik eigenlijk van ‘gerechtigheid’? Ik begon te denken aan verschillende situaties die daarmee te maken hadden. Het lied moest niet ‘op afstand’ blijven, dus schreef ik het als op een kind gericht.”

Hoewel Reni het lied niet specifiek over één bepaalde situatie schreef, speelden de beelden die ze in levenden lijve meemaakte, op reis met Compassion, wel een rol. “Ik zag ze voor me: kinderen die in een steengroeve de hele dag aan het hakken zijn. Toen ik daar naar keek, wist ik hoe onrechtvaardig het was. Want als die kinderen in Nederland waren geboren, was het heel anders met ze gegaan.” Het was deels de inspiratie voor de tekst: “Als ik denk aan onrecht, dan denk ik aan de leegte in je ogen”.

“Voor mij als tekstschrijver ben ik gewend om gericht en persoonlijk te schrijven” zegt Reni. “Ik hou er ook wel van om echt een specifiek onderwerp te behandelen. Ik heb hier met veel plezier aan gewerkt. Voor Elisa was het wel een anders dan andere werkwijze; dit lied is echt voor koren geschreven en wij zullen het tijdens de concerten met verschillende koren uitvoeren. Elisa heeft daarom goed gekeken naar de juiste toonbereiken, daar heb je niet op die manier mee te maken als je een sololiedje schrijft. (…) Bij het opnemen, hoorde ik als het ware een koor meezingen in mijn hoofd. Daardoor werd een passage in de brug als het ware een ‘uitroep’.”

‘Laat mij jouw stem zijn’ is opgebouwd met een aantal vragen, maar vooral ‘die ene’ vraag: “wie komt er op voor jou?”. Reni geeft aan, dat er een bewuste opbouw in het lied zit, die niet zozeer ontstond vanuit hun eigen situatie met hun sponsorkind.

“Wij sponsoren al twee kindjes en we zien, wat voor verschil dat via het project waar ze in zitten, maakt. Zij hebben in die zin onze stem niet meer nodig. Andere kinderen hebben het nu nog wel nodig dat wij hun stem gaan worden. Voor mij was het daarom, met het schrijven van dit lied, belangrijk dat mensen in beweging zouden komen. Het is in het werk met Compassion en op die avonden een kwestie van ‘we weten hoe het zit, maar wie staat er op om er ook daadwerkelijk iets aan te doen?’

Die gedachte wilde ik in het refrein verwerken met allereerst die vraag (“Wie kijkt er naar jou om?”), zodat mensen die aan zichzelf konden stellen, om dan uiteindelijk met de constatering in de brug van het lied (“Het is tijd…”) uit te komen bij de persoonlijke keuze (“Laat mij jouw stem zijn”).”

 ‘Laat mij jouw stem zijn’ is speciaal geschreven om met koren uit te voeren en te bestellen via de webshop

Zit jij op een koor en wil jij dit lied ook samen met Reni en Elisa gaan zingen, kijk dan op de website van Compassion!