‘God van Trouw’ biedt kansen voor koren en kerken

Een koor dat liederen presenteert en deze breed zou willen verspreiden. Normale kost, zou je denken. Maar ‘God van Trouw’ is geen ‘normaal’ project. Het legt de lat hoog en heeft met deze liederen een opvallende ambitie: koren en kerken stimuleren en het beste uit elkaar te halen.

De liederen van ‘God van Trouw’ worden gepresenteerd op zowel cd als bladmuziek door Forever Worship. Als koor heeft zij meegewerkt aan landelijke liedprojecten als ‘Woorden van Waarde’, ondersteunde ze optredens van Sela en Kees Kraayenoord en begeleidt ze regelmatig buitenlandse artiesten bij grote optredens in Nederland, zoals Michael W. Smith, Brian Doerksen, Paul Baloche, Darlene Zschech en Travis Cottrell. Bij laatstgenoemde artiest begon het project ‘God van Trouw’. In het verleden heeft Forever Worship al meermalen met Travis Cottrell op de planken gestaan en mede via Marcel Koning, dirigent van het koor, ontstond er een band met Cottrell. Marcel vertelt: “In oktober vorig jaar waren mijn vrouw en ik in Amerika en overnachtten we bij Travis. Toen hij naar Forever Worship vroeg en we met elkaar uitwisselden over het koor, kwam het idee om dit project op te pakken en liedjes van Travis te gaan vertalen en uit te brengen via het koor.”

‘God van Trouw’ was ontstaan: een verzameling (naar het Nederlands vertaalde) liederen die voor het overgrote deel door Travis Cottrell zelf zijn geschreven of bestaande liederen die door hem op zijn eigen wijze zijn gearrangeerd. De titel geeft al aan: veel van deze liederen wijzen op God’s trouw en beloften en ons antwoord er op. Op de vraag waarom de focus zo op het werk van Travis Cottrell ligt, is Marcel duidelijk: “Hij is één van de allerbeste koorarrangeurs die er zijn. En hij is daar ook consequent in. Zijn werk is ‘top of the bill’. Vraag het een alt in ons koor en je zult bevestigd krijgen; zijn liedjes zijn niet saai om te zingen. En dat is knap. Bovendien bood Travis ook gelijk aan om zijn tracks te gebruiken. Deze zijn nu dus ook beschikbaar voor koren die dit materiaal willen gebruiken.”

Dankzij dit alles werden gebruikelijke obstakels al weggenomen en kon het koor aan de slag met muziek waar al een lijn in zit. Marcel spreekt ook waardering uit voor de theologische lijn en achtergrond van de liederen. “Wat Travis ons voorleefde bij de concerten die we samen deden en wat ik waardeer aan zijn muziek, is dat er een sterke geloofsafhankelijkheid uit spreekt. Amerika is natuurlijk een andere wereld. Wij hebben ons vertrouwen gesteld op de overheid, de ww, onze verzekeringen… zo zit Amerika niet in elkaar en dat heeft zijn impact op hoe mensen in het geloof staan. Vertrouwen in en afhankelijkheid van God staat er centraler dan bij ons. Wat ik de kerk toewens, is dat wij de kracht van God’s Naam en Zijn beloften voor ons blijven uitspreken. Dat zit in Travis als persoon en dat spreekt me ook aan in zijn muziek. Daarnaast is er natuurlijk wel overlap in de muziek; sommige nummers staan ook in de Opwekkingsbundel. Travis’ muziek vind ik in dat geheel ook zo goed omdat het generaties overbrugt. Elk album van Travis bevat bijvoorbeeld een oude hymn in een nieuw jasje.” In de reeks liederen van ‘God van Trouw’ heeft Marcel die lijn voortgezet. Zo is de hymn ‘Just As I Am’ vertaald (‘Zoals Ik Ben’) en is ook ‘Lof Zij De Heer’ (uit het Liedboek voor de kerken) bewerkt en geselecteerd. Voor Marcel stond bij de selectie van de liederen vast dat ze breed inzetbaar konden zijn en de vertalingen zo natuurlijk mogelijk zouden zijn en aansluiten bij de kerk van nu. “Neem een lied als ‘Vader Dank U Wel’; het is niet alleen heel mooi in de boodschap en snijdt veel dingen aan waar iedereen mee te maken heeft, de vertaling door Jolanda Koning – De Jong is ook nog eens mooi en goed Nederlands. Daar hebben we uitgebreid naar gekeken en dat hebben we als koor zelf gedaan, zonder in te boeten aan kwaliteit.”

De liederen van ‘God van Trouw’ geven op een bijzondere manier uiting aan de missie van Forever Worship: God groot maken door haar muziek heen en moderne kerk- en koormuziek bouwen en inspireren! “Het unieke van Forever Worship is dat we het als hobby doen, maar op een professioneel niveau” zegt Marcel. “De koorklank die we hebben, is ook anders dan je misschien doorgaand hoort. Deze liederen zijn heel goed op te pakken door andere koren en ze zijn afwisselend. Met de cd ‘God van Trouw’ hebben we een voorbeeld neergezet. We zijn een koor voor de kerk en in dit project vinden we onze weg. We hopen dat de bladmuziek die nu beschikbaar komt, deze liedjes, zo breed mogelijk haar weg gaat vinden. Zo lang er voor ons ruimte en vraag is om mee te werken aan projecten als dit, zullen we het doen. We hadden de overtuiging dat dit project er moest komen; ook omdat waar het om koren gaat, er nog veel plek in te nemen is in de kerk. Aanbidding is vaak nog een ‘concert’ in plaats van een gezamenlijke beleving. Daarin kan dit project en kunnen deze liederen ook helpen. We zijn enthousiast geworden over deze liederen en als koor kunnen we dat enthousiasme overbrengen in de muziek. Dat is ook de kracht van koren. Die kracht dreigde de laatste jaren onder te sneeuwen door de opkomst van bands in de kerk, maar met dit project geven we koren en kerken weer een handvat. Het is een interessante ‘crossover’. Het is eigentijdse aanbidding die koren in kerken kunnen brengen. En zo stimuleren we dat in kerken het zingen met elkaar, de aanbidding, impulsen krijgt. Kerken kunnen de kracht van koren nog meer benutten en koren op hun beurt kunnen zich aanpassen aan de veranderende kerk.”

Dit project, deze liederen, brengt dit samen. Het is nu aan koren en kerken om de kansen te grijpen!

In de webshop vindt je alle producten van ‘God van Trouwe’!