Koningsliederen: Gegrepen door schoonheid.

Onder de titel Koningsliederen start Koormuziek.NL in samenwerking met Elly Zuiderveld een serie nieuwe uitgaven: Nieuwe, eigentijdse vertalingen op bekende hymns. De redactie van Koormuziek.NL Magazine stelde Elly een paar vragen over dit nieuwe project.

Koningsliederen?
Elly: Ja, dat zit zo: Ik kreeg een tijdje geleden de vraag om een paar hymns te vertalen. Ik vertaal best veel, maar hier werd ik weer gegrepen door de schoonheid van die oude liederen.
Maar hoe vertaal je het woord: ‘Hymns’? Het zijn eigenlijk lofzangen, odes, maar aan wie? Aan God, aan onze Koning. Een beetje verheven, een beetje plechtig. Zo kwamen op de naam ‘Koningsliederen’.

Wat is je gedachte achter ‘Koningsliederen’?
Elly: Er zijn op het moment best veel nieuwe liederen die allemaal erg op elkaar lijken en waarin je zinnen voorbij hoort komen die je al zo vaak hebt gehoord. Je plakt ze aan elkaar en er is weer een nieuw aanbiddingslied geboren, zo lijkt het soms. ‘Christelijk mantra’s’ noem ik ze wel eens gekscherend. Ik ontdekte opnieuw de kracht en diepgang van de oude hymns! Ze dagen me uit om er iets mee te doen. En wie weet worden er ook nieuwe liederen geboren!

Wat hoop je te bereiken?
Elly: Ik hoop stiekem dat deze liederen hun weg vinden naar kerken in Nederland. Wat is er mooier dan ze te zingen op zondagochtend. En ik hoop zeker dat koren de kracht zullen proeven die er van deze liederen uitgaat en die weer door kunnen geven. Zodat er meer eerbied komt naar God toe, onze Eeuwige Koning.

Beetje tevreden?
Elly: De eerste twee liederen, ‘Het koninkrijk Gods’ en ‘Alles wat bijzonder is’ zijn dus nieuwe vertalingen. Ik heb geprobeerd zo dicht mogelijk bij de grondtekst te blijven. Ik ben zeker blij met het resultaat en hopelijk vinden de koren het ook geslaagd.

Heb je al ideeën voor teksten van volgende hymns in de serie Koningsliederen?
Elly: Ja, ik ben ‘zoekende’. Ben er zelf niet mee opgegroeid, dus mocht iemand een hele mooie weten, dan wil ik die graag vertalen. Of mocht er een componist zijn die er zelf een wil schrijven en een tekst zoekt: kom maar op!

De liederen zijn zo nieuw dat er nog geen opname van bestaat. Hieronder kunt u de midi-versies beluisteren.

Bekijk hier alle informatie, inclusief tekst van ‘Het Koninkrijk Gods
Bekijk hier alle informatie, inclusief tekst van ‘Alles wat bijzonder is’