Schrijvers en componisten: Samen sterker

Een lied ontstaat in haar uiteindelijke vorm bijna nooit zonder samenwerking. Schrijvers brengen hun talent samen met dat van componisten en arrangeurs, al dan niet bij elkaar gebracht door Koormuziek.NL. Als schrijver en componist elkaar aanvoelen, kunnen er tijdloos mooie liederen ontstaan. Zoals de nieuwe Nederlandse liederen ‘Spiegel’, ‘Amen’ en ‘Verblind’ van Margreeth Ras-van Slooten. Een kijkje achter de schermen bij het proces dat tot deze liederen leidde…

Margreeth schrijft regelmatig liederen en kent inmiddels de meerwaarde van een samenwerking. Zoals toen ze ‘Spiegel’ schreef. “‘Spiegel’ ligt me na aan het hart. Tegenwoordig maken we ons zo druk om het uiterlijk en bijna niemand is tevreden met zichzelf. Ik stel het me zo voor dat onze Schepper hier verdriet om heeft, Hij maakte de mens naar Zijn beeld. Met deze liedtekst wilde ik duidelijk maken dat je tevreden en dankbaar mag zijn met hoe je bent. Wij zijn allemaal kleine wonderen van God. Dat vergeten we wel eens!”

Margreeth werd voor de muziek van ‘Spiegel’ en ‘Verblind’ gekoppeld aan Leon van Veen. “De muziek die hij schreef voor de coupletten vertelt de woorden als een soort verhaal” aldus Margreeth. “Het refrein is muzikaal niet te zwaar, net zoals de boodschap van de tekst. Dit was waar ik op hoopte. De tekst komt zo tot leven.” Leon had pas voor het eerst contact met Margreeth toen hij haar het eerste resultaat van zijn bewerking liet horen. “Altijd spannend om iets te delen wat nog vers is, maar al helemaal met iemand met zo’n staat van dienst” zegt hij. “Ik durfde dan ook niets te veranderen aan de tekst van ‘Verblind’. Gelukkig was ze gelijk enthousiast. Bij het doorlezen van deze tekst kreeg ik de melodie van het refrein meteen in mijn hoofd. In dat refrein las ik het verlangen om in deze drukke wereld vol prikkels en afleiding juist de ogen de sluiten, de handen te vouwen en zo dichter bij God te komen. Stille tijd waar je van opleeft. Waar de coupletten wat meer in mineur staan, neigt het refrein wat meer naar majeur. Ook de melodie krijgt in het refrein een groter bereik. Er is een kleur/sfeer waar ik achter de vleugel mee ga spelen en van daaruit ontstaat de muziek.”
Schrijven op de teksten van Margreeth ging Leon soepel af en leverde een mooie synergie op. “De akkoordprogressie in het refrein van ‘Spiegel’ vind ik bijvoorbeeld leuk, of die bij het woordje ‘uniek’. Een mooi voorbeeld waar tekst en muziek samenkomen. Op een of andere manier lukt dat vrij gemakkelijk bij de teksten van Margreeth. Maar waar dat nu aan ligt?”

Dat ieder lied weer anders is, bewijst ‘Amen’. De compositie begon toen Fred de Vries via een chatbericht aan Margreeth vroeg of ze nog materiaal had. Margreeth deelde een gedicht: ‘Amen’. “We zijn gewend ‘Amen’ te zeggen als een afsluiting, een einde van iets” zegt ze over de tekst. “Deze keer is het ‘Amen’ juist het begin van een leven tot Gods eer. ‘Amen’ zeggen en ‘Amen’ doen zijn niet altijd hetzelfde, het is een proces.” Muziek maken bij dit gedicht bleek niet eenvoudig. “Altijd als ik een tekst schrijf, ‘voel’ ik iets van een ritme, een melodie tijdens het schrijven” aldus Margreeth. “Bij ‘Amen’ had ik dat niet.”

“Ik zag direct dat het niet makkelijk zou worden” zegt Fred. “Het metrum was in een couplet anders dan bij de andere en het was wat langer. Alle coupletten ‘gewoon’ achter elkaar zetten in een vierstemmige opzet, kon niet en er kon bij dit gedicht ook geen couplet weggelaten worden voor de uitvoering. Het bleek lastig om deze tekst, waarmee de dichter haar tekortkomingen in een persoonlijk gebed blootlegt, op muziek te zetten. Fred legde voor zichzelf de lat hoog en puzzelde wekenlang om tekst en muziek bij elkaar meerwaarde te geven. Uiteindelijk lukt het nadat een vakantie even afstand gaf in dat proces. “Ik vond dat de eerste twee coupletten na dat vijfde couplet als een soort slotconclusie herhaald moesten worden” zegt hij. “Het ‘Amen als een nieuw begin’, waaruit dus volgt: ‘Leer mij zwijgen, leer mij spreken…’. Daarbij wilde ik het ook in een andere toonaard zetten.” Het resultaat maakte Margreeth enthousiast. “Fred heeft er iets moois van gemaakt zonder dat de tekst zijn kracht verliest. De muzieklijn brengt je ook letterlijk in beweging en dat is zeker verrassend!”

Componisten en schrijvers kunnen in een wisselwerking speciale dingen maken, zoveel is wel duidelijk met de voorbeelden van Margreet, Leon en Fred. Laatstgenoemde ziet een waarschijnlijke oorzaak: “Ik begreep dat Margreeth niet veel gedichten schrijft, maar de teksten zijn nuchter, eenvoudig en rechtstreeks, zonder poespas. Daarmee zijn ze zeer geschikt voor koorbewerkingen tot christelijke liederen.”

Alles over het lied ‘Amen’

Alles over het lied ‘Verblind’

Alles over het lied ‘Spiegel’

Meer liederen met teksten van Margreeth Ras-van Slooten.

Bekijk en beluistern alle liederen uit het Koormuziek.NL Magazine 56!