“Een mannenkoor kan echt ontroerend mooi zingen”

Dirigenten zijn er genoeg, maar goede dirigenten zijn schaarser. Wil je dan ook nog een dirigent die niet onverdienstelijk zingt, dan wordt het zoeken geblazen. Tot je bij Jaap Kramer uit komt. De Urkenaar is bekend als deel van het trio At Once, maar vult zijn dagen ook met het leiden van diverse koren, waaronder één van de bekendste mannenkoren van Nederland.

“Momenteel ben ik dirigent bij Chr. Mannenkoor Soli Deo Gloria van Urk en bij Chr. Mannenkoor Laudate, Barneveld” vertelt Jaap als hem gevraagd wordt naar zijn link met mannenkoren. Hij is geboren en getogen op Urk en dat is een belangrijke verklaring waarom muziek hem in het bloed zit. Al op zijn 12e begeleidde hij gemeentezang en niet veel later stond hij als dirigent voor zijn eerste ‘eigen’ koor: Soli Deo Gloria.

“Samen met een stel vrienden hebben we als 17 jarige jongens dit mannenkoor opgericht” zegt Jaap, ”en sindsdien is dirigeren een belangrijk onderdeel geworden van mijn muzikale werk. Naast de mannenkoren dirigeer ik nog twee gemengde koren en een gospelkoor.”

Zijn werk met ‘Soli Deo Gloria’ gaat nog altijd door en beperkt zich niet tot Nederland. Zo tourde het koor door Canada. Afgelopen zomer vierde Jaap zijn 25-jarig jubileum met Soli Deo Gloria. Het was een mooie kroon op een toch al bijzonder jaar, waarin het koor een Zilveren Duif in de categorie ‘Beste Album Koren’ won voor haar cd ‘Onderweg’. At Once (met Jaap) viel ook in de prijzen in de categorie ‘Beste Gospelalbum’, ditmaal voor de cd ‘Vader’.

Voor Jaap Kramer is afwisseling belangrijk. Zo werd hij begeleider op piano en orgel en ziet het grote publiek hem regelmatig in de uitzendingen van Nederland Zingt. Bovendien is hij pianist van Martin Brand, wat hem de komende tijd ook in theaters brengt. In At Once bundelde hij zijn stem met die van zijn vrienden Jacob Schenk en Marco Hoorn om klassieke gospels en eigen composities bij elkaar te brengen. In zo’n rijk gevulde agenda maakt Jaap graag tijd voor het werk met mannenkoren, omdat hij er een speciale waarde aan hecht.
“Het repertoire en de manier van zingen moet een mannenkoor onderscheidend maken. De ‘sound’ van een mannenkoor spreekt mij ontzettend aan: de combinatie van donkere basstemmen en lichte, hoge tenoren is fantastisch en dat geeft een bijzondere klankkleur.”

Eén van Jaaps favoriete liederen voor mannenkoor is ‘Kom maar bij mij’ van Eric Lagerström (op een tekst van Margreeth Ras). “Dit lied heeft een prachtige, gevoelige melodie die door de tenoren heel licht wordt gezongen” zegt hij. “De combinatie van tekst/muziek en de mooie harmonisatie zorgen ervoor dat wanneer dit lied mooi wordt gezongen, het je echt kan raken. Een mannenkoor kan echt ontroerend mooi zingen. Dat doet wat met je.”

 

Veel liederen van Jaap Kramer zijn uitgegeven bij Koormuziek.nl.

Alle uitgaven van Koormuziek.NL voor mannenkoor bij elkaar