Goed nieuws mag je vieren!

‘Good Tidings’ Goed nieuws mag je vieren!

Kerstliedjes die je als het ware met de paplepel zijn ingegoten, kunnen opeens weer tot leven komen als je ze op een frisse manier, in een andere stijl, hoort. Wat dat betreft is het juist bijzonder te noemen dat niet veel meer groepen kerstliedjes met aanstekelijke gospelmuziek laten horen zoals Gospel Boulevard dit doet met ‘Good Tidings’. Een gesprek met koorleider André Bijleveld over zijn grote passie, de muziek van ‘Good Tidings’ en de diepere inhoud van kerstmuziek.

Passie; dat woord komt telkens terug als je Bijleveld hoort praten over Gospel Boulevard. Het blackgospel koor werd ongeveer 16 jaar geleden opgericht toen Eric Lagerström. (bekend van Ronduit Praise) had met een aantal partners de stoute schoenen aangetrokken en André gebeld om met zijn hammond orgel plaats te nemen in het nieuw op te richten koor, dat The Gospel Project zou gaan heten. Lang hoefde André niet na te denken, want zijn liefde voor blackgospel is bepaald geen geheim. Met een aantal andere personen kreeg The Gospel Project een vervolg in Gospel Boulevard. Nu is Gospel Boulevard terug met het kerstproject ‘Good Tidings’, waar wereldwijd bekende liedjes nu in een verrassend gospeljasje zijn gestoken.

“Sommige arrangementen van deze liedjes zijn al negen jaar oud” vertrouwt André toe. “Maar voor de meeste mensen zullen ze nieuw zijn.” Het geeft aan dat dit repertoire een lang gekoesterde wens was. Toch nam het koor, door vorig jaar de cd op te nemen en nu de koor-arrangementen te presenteren, een risico. Want is kerst –en de bijbehorende muziek- niet een feest van traditie? Is een andere jas dan niet heel gewaagd?

“Ons eigen kerstrepertoire is in de loop van de jaren opgebouwd” zegt André, “en de reacties op die liedjes is enorm goed. Juist het feit dat de liedjes vanuit onze muzikale kijk benaderd worden, vinden mensen mooi. Ik heb in de loop van de tijd veel reacties van andere koren gehad. Meestal een reactie als: ‘dat willen wij ook graag kunnen zingen’. Nu we de cd hebben gemaakt en de bladmuziek presenteren, dragen we bij aan het koorrepertoire van Nederland en voorzien we in een behoefte waarvan we gemerkt hebben dat die er is.”

André groeide zelf op met de traditionele (Nederlandstalige) kerstliedjes en heeft als artiest op piano / hammondorgel tal van stijlen gespeeld bij het begeleiden van andere artiesten. Met die lange ervaring kan hij nu uit ervaring spreken als hij zegt: “Ongeacht of een lied een kerstlied of een andere lied is; de manier waarop het gebracht wordt, daar geloof ik in. Het heeft zeggingskracht. Daar komt nog bij dat ik een enorme fan van het oude Nederlandse kerklied ben. Samen met Kees (Kraayenoord) hebben we drie albums gemaakt met gezangen. Dat gaat inhoudelijk en muzikaal zoveel verder dan het gangbare van vandaag de dag… En dan praten we dus niet alleen harmonisch, maar ook melodisch. En we hebben het over dichtkunst. Deze liedjes zijn puur. Als ik zie hoe de woorden in elkaar zitten en hoe dat klinkt… dat is gewoon dichtkunst. Maar ook: theologische inhoud! De schrijvers van deze liedteksten waren enorme kenners van de Schrift; theologen. De oude kerstliedjes gaan echt nog ergens over. En dat vind ik hartstikke mooi.”

Gospel Boulevard brengt deze inhoudelijk muziek van ‘Good Tidings’ als frisse, swingende blackgospel. André ziet ook dat als een terugkeer naar een ver verleden. “Deze muziek komt in principe natuurlijk uit de kerk. Het is ‘zwarte kerkmuziek’. Maar wat vooral belangrijk is, is dat het bedoeld is om sámen te doen. Het is avontuurlijk. Nu spreek ik wel als een bovengemiddelde muziekliefhebber, maar blackgospel is volgens mij, puur muzikaal gezien, één van de meest geëvolueerde vormen van muziek. Ritmisch, harmonisch, de klankkleur, de dynamiek… alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Dat maakt het voor mij hele coole muziek.”

De liedjes die op ‘Good Tidings’ zijn verzameld en nu voor koren gepresenteerd worden, hebben verschillende achtergronden. Natuurlijk zijn er de diverse klassiekers zoals ‘Away In A Manger’, ‘God Rest Ye Merry Gentlemen’ en ‘The First Noel’. Maar er is ook bijvoorbeeld een compositie van Bach die bewerkt is tot een uniek instrumentaal stuk (‘For The King’). En selecties uit de ‘Messiah’ van Handel die later bewerkt werden tot pop in ‘The Young Messiah’ van Tom Parker en nu dankzij Gospel Boulevard verder groeien door een nieuw gospelarrangement. Van ‘Silent Night’ en ‘O Holy Night’ is één gezamenlijke compositie gemaakt.

Het geeft aan hoe André zijn klassiekers waardeert, maar wel de vernieuwing zoekt. “We hadden natuurlijk kunnen kiezen om gewoon allerlei bestaande kerstliedjes te arrangeren en op te nemen zoals ieder ander. Noem een artiest op en hij heeft een kerstplaat gemaakt. Dus we hadden gewoon allemaal covers kunnen spelen. Voor mij ligt het plezier juist in het vermijden van dat. In de loop van de jaren is ons kerstrepertoire uitgebouwd met een aantal echt unieke stukken. Dat we nu alles zo presenteren, vind ik gaaf. Zoetsappigheid komt sowieso slecht aan bod bij ons. Het kerstverhaal is ten diepste natuurlijk helemaal niet een zoetsappig verhaal. Als je de boodschap gemeend kan brengen, dan komt dit repertoire echt ‘binnen’ bij de mensen. Ik zie een glimp van de hemel als we zo bezig zijn.” Ergens een begrijpelijke conclusie, want kerst is een feest rond goed nieuws. En goed nieuws mag je vieren! Hoe beter dan door het te zingen?

Foto’s: Tamme de Leur / Story: Leon van Steensel

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in een special van het Koormuziek.NL Magazine.

Ga hier naar de bladmuziek van Good Tidings.

Ga hier naar de YouTube afspeellijst van ‘Good Tidings’.

Beluister het instrumentale ‘For the King’: