Trinity wenst jou!

Trinity en het spanningsveld van ‘Desert Rain’

 Wie ‘Trinity’ denkt, denkt aan wereldmuziek. De broers Elbert, Niek en Johan Smelt en Bert Bos veroverden Hollandse harten met gepassioneerde spaanstalige en engelstalige songs. De vertaling van ‘May You Have’ (‘Ik Wens Jou’) die nu in koorarrangement uitgegeven is, is een nieuwe deur die voor de mannen open gegaan is. Trinity gaat niet voor de gebaande wegen. Een gesprek over passie, ontmoetingen en invloeden die allemaal samen komen op de nieuwe cd ‘Desert Rain’.

Het vorige album ‘Mundo’ had invloeden uit allerlei werelddelen. Voor de cd ‘Desert Rain’ liet Trinity zich ook veelzijdig inspireren… maar dan anders. Veel liedjes ontstonden uit ontmoetingen zoals die met een Koerdische familie, gevlucht voor geweld. “We hadden een soort ‘jamsessie’ met ze” vertelt Johan “waarin we een vroege versie van ‘We Are Born’ speelden. Het kreeg door die sessie extra muzikale smaak; een stuk melancholie. Tijdens de ontmoeting stond er een enorme tv de hele tijd aan, die met clips van Koerdische strijders als het ware hun ‘venster’ was naar Koerdistan. Dat, samen met de ervaringen uit mijn jeugd in een krottenwijk waar iedereen wel tv heeft, werd de inspiratie voor ‘Satellite Television’.”

De titel ‘Desert Rain’ zegt het al; er schuilt een stuk spanning in de muziek. Een schijnbare tegenstelling van licht en duister dat naast elkaar bestaat. De nieuwe liedjes ontstonden deels vanuit persoonlijke situaties van de bandleden, zoals vaderschap, huwelijk en indrukken van een metropool als Parijs (‘Metropolitan’). Tegelijkertijd waren er indrukwekkende wereldgebeurtenissen die de liedjes kleurden, zoals de aanslagen in Parijs. “Een lied als ‘Metropolitan’ hadden we al grotendeels af, maar het kreeg er een andere lading door” aldus Johan. Ook Neema Ntalel, met wie Trinity al op de vorige cd zong en een theatertour deed, werd geraakt door nieuws over aanslagen in Kenia. Niek: “We schreven het lied ‘Shooting Stars’ eigenlijk voor en met haar. Toen ze het nieuws hoorde, legden we ter plekke de emoties in dat lied, dat ontstond in die jamsessie. Het was er meteen. We waren ook minder bang dan voorheen om eerlijk te zijn.”

Dat de liedjes van ‘Desert Rain’ dichter bij de bandleden zelf zijn gebleven, neemt niet weg dat Trinity samenwerking en uitwisseling blijft opzoeken. Neema zingt mee op ‘Desert Rain’, en de Amerikaanse producer Ian Eskelin gaf feedback op de liedjes. Elbert: “We merkten dat het heel vruchtbaar is om onze Europese invalshoek tegen het Amerikaanse positivisme aan te houden. ‘We Are Born’ kwam zo definitief tot stand, evenals ‘I Carry Your Heart’.” Maar ook Eskelin worstelde met de openhartigheid die in de liedjes verwerkt zit. “Hij had nog nooit een lied gehoord waarin terreur benoemd wordt zoals in ‘Shooting Stars’” vertelt Elbert. “Maar wij reageerden dat het voor ons juist een realiteit is die steeds dichter bij komt. Ook ‘A Miracle’, waarin de fysieke relatie tussen man en vrouw beschreven wordt, ging tekstueel ver voor hem. Niet alleen voor hem overigens; het was voor mij zoeken om dit goed te beschrijven in de tekst. Het gaat immers om iets heel privé’s.”

Privé of niet; Trinity wil met de openhartigheid van de nieuwe liedjes niet bij zichzelf blijven, maar anderen aanspreken. “Onze muziek kan een stem worden voor wie het niet heeft” zegt Elbert. “Zo’n gezin dat achter een gordijn leeft in Amersfoort en die wij niet gauw zouden zien, krijgt een stem met dit album. Letterlijk een zanger die gevlucht is, krijgt een plekje in ons canon. We hebben dus deels de melancholie van Koerdistan, maar ook het positivisme van Amerika opgezocht. (…) Dat is ook het gave aan popmuziek; iedereen heeft zijn eigen verhaal bij liedjes. Dit album was heel persoonlijk, maar we wilden ook voorkomen dat dingen teveel ‘dichtgetimmerd’ waren. We hebben ook meer gedurfd om ons geloof er in te leggen. Dit is wie we zijn. We proberen smaakmakers te zijn in onze cultuur. Hopelijk zijn we weer iets volwassener geworden. Misschien wel ‘wereldwijs’?”

Zoals het recent vertaalde en uitgegeven ‘Ik Wens Jou’ het uitstrekken van de band naar de luisteraar is met een verwijzing naar wat iedereen verlangt, zo verbinden de liedjes op het nieuwe album ook mensen onderling – met God erboven. “Het is een driehoek; ik, de ander en het hogere” aldus Elbert. De bandnaam was zelden toepasselijker.

Naar het koorarrangement van Ik wens jou

Naar het koorarrangement van May you have

Naar de leadsheet van Ik wens jou

Naar de leadsheet van May you have

Overige koorarrangementen van Trinity