Nieuwe paasmusical: ‘Christus Mijn Verlosser Leeft’

Leon van Veen en Erwin de Vos presenteren, na de goede ontvangst van hun musical ‘Dit kind Immanuel’ nu ‘Christus Mijn Verlosser Leeft’; een nieuwe musical rondom het paasverhaal. Een gesprek met de schrijvers over de totstandkoming, de opzet en de bedoeling van de musical.

[BACKSTAGE REDACTIE] ‘Christus mijn verlosser leeft‘ is een musical over pasen; naast kerst het meest bewerkte deel van het evangelie in lied en muziek. Waarom een nieuwe musical over pasen?

“We schrijven eigenlijk altijd door en soms is het prettig om binnen een thema te schrijven. Na eerdere projecten te hebben afgerond werd het idee voor deze musical weer nieuw leven ingeblazen. We hadden het idee al een tijdje op de plank liggen en de goede ontvangst van onze kerstmusical maakte dat we enthousiast aan dit project begonnen. We hoopten, net als bij ‘Dit kind Immanuel’, dat we tekstueel en muzikaal nog iets konden toevoegen aan het al bestaande oeuvre  rondom Pasen.”

[BACKSTAGE REDACTIE] Jullie schrijven als duo. Hoe verliep de totstandkoming van de liedjes? Wat was jullie rolverdeling?

“Hoewel Erwin nu ook wel eens eerder was met tekstdelen waren de meeste eerste ideeën van Leon. Dat is meestal zo. De muziek is er het eerst. Tekst is daar later op gemaakt. Er was wel al snel een globale verdeling van ongeveer twaalf liederen met een eigen moment en thematiek. We hebben niet veel bij elkaar gezeten tijdens het schrijven. We mailen veel heen en weer en eigenlijk werkt dat prima. Je kunt op je eigen tijden werken. Het is een creatief proces en de inspiratie borrelt niet op gezette tijden naar boven.”

[BACKSTAGE REDACTIE] In het paasverhaal zijn in eerdere musicals verschillende ‘startpunten’ gebruikt. De een begint bij de doop van Jezus; de ander bij de intocht in Jeruzalem. Welke structuur hielden jullie aan?

Ook wij beginnen bij de intocht in Jeruzalem en vervolgens worden alle belangrijke momenten bezongen. Ook hebben we geprobeerd de paasboodschap weer naar het heden te brengen; bijvoorbeeld in het lied ‘Hij stierf voor mij’. Er is in de musical 1 solist die eigenlijk meerdere rollen of eerder gezichtspunten inneemt. Van bijvoorbeeld Petrus of Judas, maar ook als algemeen beschouwer. Qua opzet is dit dus gelijk aan ‘Dit Kind Immanuel’.”

[BACKSTAGE REDACTIE] Welk deel van de musical maakte het meest indruk op jullie bij het schrijven ervan en waarom?

“De kruisgang ‘Zie Hem gaan door de straten’ is in onze optiek het aangrijpendste deel van de musical geworden. Door de begeleiding van het ‘Erbarme Dich’ uit de Mattheus Passion) letterlijk te gebruiken en er een compleet nieuwe koorpartij/melodie aan toe te voegen is het een van de indrukwekkendste delen van het geheel geworden. De koren geven ook na uitvoering aan dat zij dit weliswaar een moeilijk maar ook erg mooi stuk vinden om te zingen.”

[BACKSTAGE REDACTIE] Pasen, net als kerst, is een feest waarvan de betekenis in toenemende mate onbekend is voor een steeds groter wordende groep mensen. Is deze musical geschreven met het oog op kerkelijken, randkerkelijken en/of buitenkerkelijken?

“Het is eigenlijk niet geschreven met het oog op iemand. Wat we wel hebben geprobeerd is om de paasboodschap toegankelijk te maken op muzikaal en tekstueel gebied en deze te vertalen naar het heden.

Het is een gebeurtenis van lang geleden, maar tegelijk zo essentieel voor ons Christenen. Zonder het lijden en sterven van Christus is er geen vergeving mogelijk. Hij nam onze zonden op zich en zo mogen wij het eeuwige ontvangen. We hopen dat veel mensen geraakt mogen worden door de diepe betekenis van deze boodschap en dat wij met een schrijven van deze musical daar een kleine bijdrage aan kunnen geven.”

Klik hier voor een overzicht van alle producten van Christus mijn verlosser leeft.

Klik hier voor een overzicht van alle liederen van Leon en Erwin