Adrian Snell – The Passion

The Passion’ is ongetwijfeld het project waar Adrian Snell de meeste herkenning mee oproept. De Brit wordt er al dertig jaar mee geassocieerd en het repertoire is door letterlijk honderden koren uitgevoerd. Het werk begon echter als een ‘gewoon’ album, al was voor Adrian Snell niets ‘gewoon’ aan dit project.

De muziek van ‘The Passion’ is een kruising tussen klassieke muziek en progressieve rock. Een vernieuwende combinatie destijds, en met ‘destijds’ bedoelen we eigenlijk begin jaren ’70. Want geloof het of niet, maar Adrian Snell schreef de songs over de lijdensweg en opstanding van Jezus al als tiener. “Het was heel persoonlijk voor me” vertelt hij. “En de muziek kwam ook voort uit hele persoonlijke momenten. Het lied ‘Golgotha’ is een mooi voorbeeld. Ik was met andere jongeren eens op een conferentie. Naast het conferentiecentrum stond een kleine kapel. Ik vond het een hele geschikte plek om me even terug te trekken en alle gesprekken en studies te laten bezinken. In de kapel bleek een oud harmonium te staan, en ik begon, al denkend aan Jezus’ lijden, te spelen. Langzaam ontstond een melodie die veranderde en urgenter werd, maar ik wist nog niet hoe ik het stuk moest duiden. Tot ik vanuit een ooghoek een kruis zag, op een altaar. Vanuit het raam viel het zonlicht precies op dat kruis, en de hoek van het licht zorgde er voor dat de schaduw op een schedel leek. Even later, toen de zon verder getrokken was, was vooral het kruis helder; stralend in het volle licht. Het beeld is me altijd bijgebleven en ik weet nog precies wat ik toen dacht bij de muziek die ik speelde: ‘dit gaat over Golgotha!’.” Adrian schreef de helft van wat later ‘the Passion’ werd; een vertelling van de laatste uren van Jezus, Zijn sterven en opstanding, gezien en gezongen door diverse hoofdrolspelers in deze geschiedenis zoals Maria, Petrus en Judas.

Decennia later heeft het werk niets aan kracht ingeboet. Sterker nog; door verschillende recente concerten van Adrian in Nederland is de interesse in het werk flink gegroeid: een nieuwe bevestiging van het tijdloze karakter van ‘The Passion’!

Kijk in de webshop voor de muziekuitgaven van The Passion