Fiona McCourt: Onderweg naar de droom

Iedereen heeft een droom voor de toekomst. En soms kan die droom opeens in vervulling gaan. De Ierse Fiona McCourt heeft zeker ook haar dromen, maar ziet ze langzaam in vervulling gaan op een manier die ze niet voor mogelijk had gehouden. Een kennismaking met één van de auteurs van het lied ‘Ster die licht brengt’ (‘Star of wonder’); een singer-songwriter die verlangt naar die ‘klik’ met het publiek.

Het is niet zo verwonderlijk dat muziek een grote rol speelt in het leven van Fiona. Ze groeide op in Belfast en was vanuit de cultuur bekend met muziek al allerlei soorten en maten. “Ieren en muziek hebben zeker iets met elkaar” vertelt ze. “Ik was omringd door Ierse traditionele muziek en folkmuziek. Als we op vakantie gingen, pakten mijn vader en zus hun instrumenten en gingen ze spontaan spelen. Het duurde nooit lang voor andere musici er net zo spontaan bij kwamen.” Het gaf de jonge Fiona een voorproefje van hoe muziek mensen raakt en samenbrengt. “Ik zong al veel als kind en op mijn tiende begon ik poëzie te schrijven en gitaar te spelen. Het duurde niet lang voordat ik mijn poëzie op muziek ging zetten toen ik een paar akkoorden had geleerd. Zo ontstonden mijn eerste liedjes.”

Die voorzichtige eerste stappen, leidden naar haar eerste droom. “Uiteindelijk zag ik het voor me; ik zou zang en drama gaan studeren! Maar mijn ouders hadden daar een andere mening over en zagen me liever iets doen wat ‘een echte baan’ was. Dus begon ik fysiotherapie te studeren.”

Tijdens haar studie gaf Fiona haar muziek zeker niet op. En toen ze een bijbaantje kreeg in een bar, bleek er regelmatig live muziek te zijn. Het werd een kans voor haar om regelmatig op te treden, wat ze ook deed. “Ik ontmoette ook promotors die me in andere bars, verspreid over het land, lieten spelen. Mijn studie zorgde er wel voor dat ik de muzikale plannen die ik had, voorlopig in de koelkast zette.”

De droom kreeg een onverwacht snelle, nieuwe impuls toen Fiona direct na haar afstuderen auditie deed om mee te doen met de tv-talentenjacht ‘The Voice of Ireland’. Het werd een succesverhaal. Fiona mocht niet alleen meedoen; ze werd uitgekozen door Sharon Corr van The Corrs om in het programma deel uit te maken van diens team. “Ik kwam ver in het seizoen, maar redde het helaas net niet” zegt Fiona. “Wel kwam ik dankzij het programma in contact met Randy Cox. Hij is een muziekuitgever in Nashville en hij nam contact op via Twitter. Ik was tijdens ‘The Voice’ heel actief op social media. Nadat we kennis hadden gemaakt en een tijdje met elkaar hadden gepraat, vroeg hij me om samen een paar liedjes te schrijven. Een daarvan was ‘Star of wonder’. Hij had al lang geleden een begin gemaakt met het lied, maar had het nog niet weten af te maken. Toen hij het mij toe zond, maakte ik de tekst af.”

‘Ster die licht brengt’ (‘Star of wonder’) bleek het lied dat Fiona’s droom weer verder hielp. Opvallend; want de singer-songwriter die met haar gitaar speelt in pubs, verwachtte geen introductie via een kerstlied. “Ik hou van kerst” bekent Fiona. “Het is een magische tijd van het jaar. Een tijd waarin vrienden en familie over de hele wereld bij elkaar komen. Het is een tijd van warmte door het samenzijn; daar ben ik altijd erg dankbaar vol. En het is een tijd waarin ik mag terugblikken op het jaar dat achter me ligt en vooruit mag kijken naar komend jaar.” Dat komende jaar staat toch weer in het teken van muziek. Samen met Randy Cox en schrijvers & producers in Nashville schreef Fiona aan meer nieuwe liedjes die volgend jaar op een mini album moeten verschijnen.  “Schrijven is iets wat ik altijd wil blijven doen. De droom is nu om uiteindelijk ook de wereld over te reizen en op te treden. Op dit moment doe ik eenvoudigweg wat ik kan.”

Waar ‘Star of wonder’ voor de buitenwereld een duidelijk geestelijke inspiratie heeft, ziet Fiona al haar werk op die manier. “Als je muziek op de radio hoort, kan het je ‘pakken’. Maar vaak blijken de teksten dan juist een zwakke schakel. Er zit dan geen verhaal achter. Terwijl ik dat juist het sterke vindt aan muziekteksten. Het kunnen verhalen zijn, gebaseerd op een emotie die je hebt gehad. Het uiteindelijke lied kan afwijken van waar het oorspronkelijk over ging, maar die inspiratie is er dan wel. Dat verhaal moet verteld. Muziek is mijn passie. Het komt uit mijn hart en ziel. Maar bezig zijn met muziek draait niet alleen om mij. Het gaat om het schrijven van liedjes waar het publiek zich mee kan identificeren – zodat zij die emoties kunnen ervaren.”

Voor haar huidige songwriting put Fiona nog steeds uit haar poëzie. “Het voelt soms alsof ik poëzie schrijf, maar het einddoel is wel een lied. Nu ervaar ik continue dat ik muziek in mijn hoofd hoor. Dat is dan een basis waarop ik bouw. Maar het is één van vele processen.”

Fiona McCourt gaat het nieuwe seizoen zo in met een schat aan nieuwe ervaring. En zoals het er nu uit ziet, is deelname aan ‘The Voice Of Ireland’ en het lied ‘Ster die licht brengt’ (‘Star of wonder’) slechts het begin geweest van het najagen van de nieuwe droom. Dus gaat Fiona verder met goede moed; die ster achterna.

Bekijk de kooruitgave van Star of Wonder en/of Ster die licht brengt.