Remco Hakkert over ‘Gebed voor mijn kinderen’

Muziek maakt veel los. Remco Hakkert kan er als geen ander over meepraten. Hij heeft in zijn jaren als zanger duizenden reacties gekregen op zijn muziek. Maar sommige liederen springen er toch altijd uit als het om respons gaat. ‘Gebed voor mijn kinderen’ is zo’n lied. 

Wie op zoek gaat naar de oorsprong van ‘Gebed voor mijn kinderen’, moet ver terug in de tijd. “Het is gebaseerd op een bestaand gedicht van Geke Wiersma, dat ze lang geleden schreef” vertelt Remco. “Maar het gedicht is van alle tijden. Veel mensen hebben te maken met het verzorgen van kinderen. Als je daar zelf ook in groeit, krijgt dat voor jezelf meer betekenis en lading.”

Het gedicht van Geke Wiersma ging voor Remco, gedurende de jaren waarin hij zijn eigen kinderen zag opgroeien, ook steeds meer spreken. Tot de vonk definitief oversloeg. “Ik voelde de behoefte om er mooie muziek op te schrijven. En oorspronkelijk bedoelde ik het te componeren als solo lied. De tekst is vrijwel letterlijk op muziek gezet.” Op die manier voerde Remco het ook vele malen uit, verspreid over Nederland. En de reacties bleken telkens weer massaal te komen. “Ik kreeg zoveel reacties van mensen die het telkens weer wilden horen bij de concerten, dat de gedachte opkwam om het als koor te zingen. Toen heb ik er een koor-setting en uitgebreide piano-partij bij geschreven. Dat heb ik wel heel rustig gehouden. Het is bedoeld als een verhalend, kabbelend lied zonder pompeuse toestanden. Het blijft in de intieme sfeer omdat de thematiek naar mijn idee ook intiem blijft.”

‘Gebed voor mijn kinderen’ is een krachtig lied, dat diepe emoties losmaakt bij mensen. “Het is voor veel mensen heel persoonlijk” aldus Remco, “zeker als je bijvoorbeeld verdriet of zorgen meemaakt rondom je kinderen, op wat voor manier ook. Soms moet je je kinderen loslaten. Als ze uit huis gaan, of als er sprake is van overlijden of echtscheiding. De zin “Houdt Gij mijn kinderen vast, als ik ze los moet laten” wordt dan een hele beladen zin in het lied. Je kunt het op verschillende manieren uitleggen.”

Het arrangeren van ‘Gebed voor mijn kinderen’ leverde Remco nog een dierbare herinnering op. “Ik vroeg toestemming van Geke, die in Zuid-Afrika woont, om de tekst te gebruiken. Ze stuurde vervolgens een persoonlijke ondertekende brief terug met haar toestemming en duidelijk haar enthousiasme dat het gedicht zo een lied werd.” Zowel het gedicht als het lied blijven zo harten aanspreken.

Bekijk informatie over de kooruitgave van Gebed voor mijn kinderen in de webshop.

Bekijk alle kooruitgaven van Remco Hakkert in de webshop.